Kajun Baharat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Kajun Baharat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesi sonucunda elde edilir. Fransız ve Hint mutfağı kökenli bir baharattır. Kajun baharatı, yemeklerde tadını yoğun bir şekilde hissettirir. Bu nedenle aroması fazla olan ve her türlü sosa da lezzet katar. Kajun baharatının karışımında genel olarak tuz, sarımsak granül, tatlı kırmızı biber, soğan, acı kırmızı biber, zerdeçal, kimyon, karabiber ve kekik yağı bulunmaktadır. Ayrıca et, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Özellikle lavaş yemeklerinde kajun baharatla marine edilebilir veya tuz gibi kullanılabilir. Kajun Çin kökenli olarak da bilinmektedir. Bazı kaynaklara göre Brezilya kökenlidir ve 16. Yüzyılda Hindistan'a getirilmiştir. Fasulye ya da böbrek şeklinde olan kajun baharat, yaygın olarak tatlılarda kullanılır. Bu sebeple çocukların en sevdiği aperatif yiyecekler arasında yer alır.

Kajun baharatının içerdiği zengin miktardaki bileşenler sayesinde genel sağlık açısından çok faydalıdır. Bunun yanında kanseri önleyici fonksiyonlara sahiptir. İlk olarak kalp sağlığına iyi gelir ve tansiyon sorunlarına faydalıdır. Kajun baharat, insan vücudunun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi için antioksidanlar, mineraller ve vitaminler vardır. Bunlar; C, E, K vitaminleri yanında B6 ve B12 vitaminleri açısından zengin olan kaju, tiamin, niasin ve folat içermektedir. Yine fosfor ve potasyum açısından da zengin sayılır ve aynı zamanda magnezyum ve demir gibi sağlık açısından hayati önem taşıyan mineraller içerir. Kajun baharat, çok eski dönemlerden bu yana, yemekler için tat verici olarak kullanıldığı gibi şifa amacıyla da kullanılmıştır. Bu durum kimya bilimcileri tarafından oluşturulan ilaçlara, faydalı ve şifalı bitkilerin yerini almış olarak görünüyor. Kajun baharat, sağlığı korumak için ve uzun bir yaşam kaynağıdır.

Kajun Baharat Bileşenleri
  • Kajun baharatı, sindirim sistemi için faydalı olan asitler içerir.
  • Asit seviyesini sağlıklı bir düzeyde tutmaya yararlıdır.
  • Dişler ve dişetlerin güçlenmesini sağlarken çürümeyi önler.
  • Kajun baharatı, rahat bir uyku uyumak için yardımcı olur.
  • Birçok hastalığın nedeni olan serbest radikallere karşı etkilidir.
  • Özellikle serbest radikallerin verdiği zararları büyük ölçüde azaltır.
  • Makule dejenerasyonuna karşı bünyeyi koruma altına alır.
  • Zararlı UV ışınlarının etkilerine karşı maruz kalan bünyeyi korur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaju Besin Değeri?

Kaju Besin Değeri?

Kaju Nasıl Yetişir?

Kaju Nasıl Yetişir?

Kaju Fıstığı Kalori?

Kaju Fıstığı Kalori?

İlginizi Çekebilir

Kaju Kaç Kalori?

Kaju Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaju Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kaju Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kaju Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kaju Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çiğ Kaju Kaç Kalori?

Çiğ Kaju Kaç Kalori?

Kaju Fıstığı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaju Fıstığı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?