Kaju Fidanı

Kaju Fidanı

Kaju fidanı 16. yy başlarında Portekizliler Brezilya’yı istila ettiklerinde batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır. Portekizli denizciler kaju tohumlarını Brezilya’dan batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada kaju fidanlarının yetiştirmelerini sağlamışlardır. Kajunun yayılımı için yağışlı ve nemli ekvator iklimi çok elverişlidir. İklimi dolayısıyla kaju fidanı Afrika’nın batı kıyısında Gabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerden de doğu Afrika’daki ülkelerde Mozambik Kenyave Tanzanya’ya da yayılmıştır.

Kaju fidanı sakız ağaçgiller familyasından olan tropikal bir iklim bitkisidir. Brezilya’da yetiştirilip Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun bulunduğu bölge Ekvator çevresidir. Kaju fidanı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan’da da yetiştirilmektedir. Bugün tüm dünyada en büyük kaju üreticisi ve en büyük kaju ihracatçısı Hindistan’da Kerala Kaju Birliğidir. Brezilya ise kaju üretimi ve kaju ihracatında dünya ikincisi, Afrika ise bu sıralamada üçüncü sırada yer alır. Hindistan’ın hasat zamanı Mayıs ayı iken Brezilya’nın hasat zamanı Ekim ayıdır. Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer kuruyemişlere göre daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju meyvesinden ancak bir adet kaju fıstığı elde edilmesidir. Toplanan kaju meyvelerinden çekirdekleri ayrılarak üzerlerindeki kabuk çıkartılıp kavrularak yenilir.

Kaju fidanı nasıl yetiştirilir?

Üretimi daha çok tohumla yapılır. Gece sıcaklığının 20 derece gündüz sıcaklığının ise 30 derece olduğu mevsimlerde ekmekte yarar vardır. Kuraklığa dayanır, ama soğuğa dayanamaz.

Kaju ağacının tohumu toprağa ekilerek fidanı yetiştirilebilir. Taze tohumdan bir fifan daha sonra ağaç elde edilmesi isteniyorsa, tohum su dolu olan kabın içerisinde bir gün kadar bekletilerek toprağa ekilir. Ektiğiniz tohum eğer ki sağlıklıysa 4 5 gün içerisinde gelişerek fidan haline gelecektir. Gelişim döneminde gübre kullanarak verimliliği arttırılabilir. Kaju fidanı ılıman havayı severler. Dolayısıyla sıcaklığın sıfırın altına düştüğü Türkiye'de kaju üretimi yapılamaz. Fidan kendi doğal ortamında beş yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar, yetiştirilme ortamında ise iki yıl sonra tohum vermesi mümkündür. Tohumdan yetiştirilecek kaju fidanının toprağı sürekli nemli tutulur. Kajunun yaprakları hem büyük ve hem de renklidir. Sulak alanda sineklerin çok olmasından dolayı gelişme döneminden sonra böcek uzaklaştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Kaju fidanı meyve vermeye başladıktan sonra bu böcek ilaçların verilmesine gerek yoktur. Bu kaju ağacının ömrü diğer ağaçlara göre daha kısadır. Doğal ortamında filizlenen kaju fidanları daha iyi gelişebilecekleri eskisinde daha geniş arazilere taşınırlar. Doğada yabani olarakda kaju fidanı çoğaltılabilir. Yıkanmış toprakta gelişim gösterir.

Kaju fıstığa benzerlik gösterir. Ancak fıstıktan farkı ise ağaçta yetişmesidir. Olgun hali kırmızı bir elmayı andırır. Bu renkli bölümün altındaki çekirdek bölüm asıl yenilecek kısmı oluşturur. Toplama sırasında fıstık ve meyvenin birbirinden ayrılması sağlanır. Toplama sırasında eldiven ve koruyucu gözlük kullanılmasında fayda vardır. Toplanan fıstıklar bir araya getirilerek tezgahlara götürülür. Her kaju fıstığı birer birer tezgahlarda kırılır. Dolayısıyla kajunun yenilebilir hale gelmesi oldukça zor bir süreçtir. Kırılan kabukların etrafındaki kabuk birer birer soyulur ve temizlenir. Fabrikalara gönderilerek paketlenmesi sağlanır.

Son Güncelleme : 03.12.2018 13:59:37
Kaju Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kaju Fidanı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kaju Fidanı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiye'de Kaju Yetiştiriciliği, son yıllarda denense de kaju, yetiştirmesi güç ve ülkemizin iklimi açısından büyümesi zor olan bir ağaçtır. Kaju ağacı Güney Amerika topraklarından Brezilya ve civarında keşfedilen bir ağaçtır. Gemiciler tarafından dü...
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir, sakız ağacıgiller familyasında bulunan kaju, özellikle tropik iklimin hakim olduğu yerlerde üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan kaju, Hindistan ve Afrika bölgelerinden tüm dünyaya ihraç edilir. Üretildiği yerin çok yağış almas...
Çiğ Kaju
Çiğ Kaju
Çiğ kaju, Çiğ kaju, kaju bitkisinin meyvesidir. Kavrulmamış ve işlenmemiş anlamı taşımaktadır ve oldukça faydalıdır. Çin kökenlidir ve şekli fasulye veya böbreği andırmaktadır. İnsanların severek tükettikleri çiğ kaju yüklü miktarda çinkoya sahiptir....
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte kaju yemek; hamilelikte tüketilen gıdalar anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Annenin beslendiği ve tükettiklerinden, bebekte yararlandığı için, mineral ve vitamin bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Hamilelikte...
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ kaju kalori, günümüzde çok sevilen çerez çeşitlerinden biri olan kaju B1 ve E bakımından oldukça zengindir. Vitamin ve mineralleri, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından zengin olan çiğ kaju kalori olarak oldukça yüksektir. Çok sevilerek tüketi...
Kaju Besin Değeri
Kaju Besin Değeri
Kaju besin değeri: Kaju bir fıstık çeşididir. Kaju fıstığının vitamin değeri oldukça yüksektir. B1, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengin bir yemiştir. Kalori oranı ve yağ içeriği fazla olduğundan çok fazla tüketm...
Kajun Baharat
Kajun Baharat
Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesi sonucunda elde edilir. Fransız ve Hint mutfağı kökenli bir baharattır. Kajun baharatı, ...
Kaju Çerezi
Kaju Çerezi
Kaju çerezi; olarak bilinen kaju bitkisi ilk olarak Brezilya tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Kaju çerezi, kaju bitkisinin meyvesidir. Bu bitkinin meyvesi tuzlanarak ve kavrularak çerez haline getirilmiştir. Kaju çerezi lezzet olarak dünya tarafında...
Kaju Elması
Kaju Elması
Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde artış gösterse de çok uzun zamandan beri piyasada olan bir üründür. Kaju elması sakızgiller fam...
Kaju Alerjisi
Kaju Alerjisi
Kaju alerjisi; kısaca bağışıklığın alerjenlere vermiş olduğu bir tür tepkidir. Kaju protein açısından çok yüksek ve çok yağlı bir bir fıstık türüdür. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa yüksek ihtimalle ailenizin diğer fertlerinde de bu alerji türünü gir...
Kaju Sosu
Kaju Sosu
Kaju Sosu, kaju fıstığının öğütülmesi ile hazırlanan lezzetli bir sostur. Acı ve tatlı olarak hazırlanabilen sos, değişik baharatlar eklenerek, cips için dip sos olarak ya da et yemeklerinin yanında veya salata sosu olarak da kullanılabilir. Kaju sos...
Kaju Meyvesi
Kaju Meyvesi
Kaju meyvesi; tropikal bir meyve olan kaju, Brezilya bölgesinde ve ekvatora yakın olan bölgelerde yetir. Kaju meyvesi çürümeye hemen müsait olduğundan olgunlaşması kısa sürer. Kaju meyvesi, fıstık çeşitlerinin devamı olarak bilinir. Kuru fasulye şekl...

 

Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Kaju Besin Değeri
Kajun Baharat
Kaju Çerezi
Kaju Elması
Kaju Alerjisi
Kaju Sosu
Kaju Meyvesi
Kaju
Kaju Baharatı
Kaju Tohumu
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Cevizi
Kaju Kaç Kalori
Kaju Fidanı
Kaju Üzümü
Kaju Fıstığı Tohumu
Kaju Protein
Kaju Peyniri
Kaju Ağacı
Kaju Fıstığının Faydaları
Kaju Bitkisi
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı Kalori
Popüler İçerik
Kaju
Kaju
Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. ...
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı, son günlerde birçok mutfakta, yemekte karşımıza çıkan yeni bir lezzet. Özellikle tavuk ve patates yemeklerine yakışıyor. Ancak balık ve...
Kaju Tohumu
Kaju Tohumu
Kaju Tohumu, kaju ağacı (Anacardium Occidentale) meyvesinin altında bulunan, böbreğe veya C harfine benzeyen, yenilebilir kabuklu çekirdektir. Bizde...
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Fıstığı Ağacı; Kaju; sakızgiller ağacı familyasından olan tropikal bir iklim bitkisi türüdür. İlk zamanlar Brezilyada yetiştirilen Portekizler ta...
Kaju Cevizi
Kaju Cevizi
Kaju cevizi, Uzak doğu Asya kökenli bir çeşit fıstık olan kaju cevizi yer fıstığından farklı olarak yerde değil ağaçta yetişir. Kaju meyvesinin olgunl...
Kaju Kaç Kalori
Kaju Kaç Kalori
Kaju Kaç Kalori, özellikle diyet yapanların ve beslenme sorunu olanların merak ettiği bir sorudur. Kaju fıstığı son yıllarda hızla ülkemizde de mutfak...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019