Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kaju Elması

Kaju Elması

Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde artış gösterse de çok uzun zamandan beri piyasada olan bir üründür. Kaju elması sakızgiller familyasından olan tropikal bir bitkidir. Ana vatanı Brezilya olan Kaju elması bu ülkedeki Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun şekilde Kaju elma ağaçlarının olduğu bölge ise Ekvator bölgesidir. On altıncı yüzyılda brezilyayı Portekizliler istila ettiğinde Kaju elma ağacını keşfetmişlerdir. Portekizli denizciler keşfettikleri Kaju elmasının tohumlarını Brezilyanın batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara yerleşen ilk Portekizliler olmuştur. Kaju elma ağacının yayılıp çoğalabilmesi için nemli ve yağışlı Ekvator iklimi çok elverişlidir. İklim yapısından ötürü Afrika'nın batısı Kaju ağaçlarının yetişmesi için çok uygundur. Özellikle Afrika'nın Angola, Gabon ve Namibya gibi ülkelerinde başladıktan sonra, Kenya, Mozambik ve Tanzanya'ya kadar yayılım göstermiştir. Zaman içerisinde Kaju elma ağacı yetiştiriciliği ve üreticiliği Afrika'dan Hindistan'a kadar uzanmış olup, şu an dünyanın en büyük Kaju ihracatçısı Hindistan'daki Kerala Kaju birliğidir.

Kaju elması ağacının Kaju hasat mevsimi Hindistan'da mayıs ayı iken, Brezilyada ekim ayıdır. Kaju elmasının çekirdeği Kaju çabuk çürüdüğünden ekonomik bir değere sahip değildir. Buna rağmen piyasadaki fiyat değerinin çok yüksek olmasının nedeni ise her yerde yetişememesidir. Buda iklim şartlarından kaynaklıdır. Kaju fıstığı üretimi Kaju elmalarının olgunlaşması ile çekirdeklerinin elmalardan ayrılması ile meydana gelir.

Kaju elması ağacı, Bildiğimiz Kaju, bu Kaju elma ağacının sapıdır. Sap gibi görünen ve aslında Kaju elmasının çekirdeği olan Kaju fıstığı dediğimiz ürün elmanın tamamen dışında gelişen bir üründür. Yani Kaju elması içerisinde çekirdek yoktur. Kaju elma ağacında bulunan her bir elmada bir adet çekirdek bulunur. Bu çekirdekler elmadan ayrıştırılıp kavrularak kabukları soyulur ve ihracat yapılır.

Kaju elmasının özellikleri nelerdir?

  • İçi çekirdeksizdir ve çekirdeği bir sap gibi dışında bulunur.
  • Sadece tropikal nemli ve yağışlı iklimlerde yetişir.
  • Her bir tane Kaju elmasında bir adet çekirdek bulunur.
  • Ekonomik bir değeri yoktur.
  • Meyve olarak pek tüketilmez.
  • Ayrıca dünyanın en büyük ağacı bir Kaju elma ağacıdır. Ortalama olarak sekiz bin beş yüz metre karelik bir alana yayılan bu Kaju elma ağacını 1888 yılında diken kişide hatta bu ağacın altında vefat etmiştir. Kaju elma ağacının toplam ağırlığı iki ton civarındadır. Normalde dik bir şekilde yukarı doğru uzaması gereken ağaç deformasyondan ötürü yanlara doğru büyümüştür.
Kaju elması, aslında çekirdeği bakımından değerli gibi görünen ama yoksul insanların üretip varsıl olan insanların tükettiği bir üründür. Kaju elmasından direk yapılan ve Brezilya'nın Angola şehrinde üretilen ve tüketilen tek bir ürünü vardır. Aynı zamanda da çok meşhur olan bir içecektir. Bu içeceğin adı Caipirinha olarak bilinir ve kırık buz parçaları ile yapılan soğuk bir içecektir.

Caipirinhanın malzemeleri

  • İki kapak kadar cachaça, bulamaz iseniz votka,
  • Kırık buz,
  • Toz şeker,
  • 1 limon veya tercihen başka bir meyve,
  • 1 adet kaju elması, ile Kaju fıstığı,

Caipirinha nasıl yapılır?


Bu içeceği hazırlarken öncelikle limonlar bir bardak içerisine dilimlenir ve üzerine toz şeker serpiştirilir. İkisini birlikte ezerek Kaju elması da ilave edilir ve özü çıkana kadar ezilir. Üzerine votka veya cachaça ilave edildikten sonra en son kırık buzlar eklenir ve karıştırılır. Artık bu soğuk içeceğimiz hazır ve içilir durumdadır. Yanında en güzel giden çerezde yine Kaju fıstığıdır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 16:26:44
Kaju Elması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kaju Elması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kaju Elması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiye'de Kaju Yetiştiriciliği, son yıllarda denense de kaju, yetiştirmesi güç ve ülkemizin iklimi açısından büyümesi zor olan bir ağaçtır. Kaju ağacı Güney Amerika topraklarından Brezilya ve civarında keşfedilen bir ağaçtır. Gemiciler tarafından dü...
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir, sakız ağacıgiller familyasında bulunan kaju, özellikle tropik iklimin hâkim olduğu yerlerde üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan kaju, Hindistan ve Afrika bölgelerinden tüm dünyaya ihraç edilir. Üretildiği yerin çok yağış almas...
Çiğ Kaju
Çiğ Kaju
Çiğ kaju, Çiğ kaju, kaju bitkisinin meyvesidir. Kavrulmamış ve işlenmemiş anlamı taşımaktadır ve oldukça faydalıdır. Çin kökenlidir ve şekli fasulye veya böbreği andırmaktadır. İnsanların severek tükettikleri çiğ kaju yüklü miktarda çinkoya sahiptir....
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte kaju yemek; hamilelikte tüketilen gıdalar anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Annenin beslendiği ve tükettiklerinden, bebekte yararlandığı için, mineral ve vitamin bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Hamilelikte...
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ kaju kalori, günümüzde çok sevilen çerez çeşitlerinden biri olan kaju B1 ve E bakımından oldukça zengindir. Vitamin ve mineralleri, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından zengin olan çiğ kaju kalori olarak oldukça yüksektir. Çok sevilerek tüketi...
Kaju Besin Değeri
Kaju Besin Değeri
Kaju besin değeri: Kaju bir fıstık çeşididir. Kaju fıstığının vitamin değeri oldukça yüksektir. B1, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengin bir yemiştir. Kalori oranı ve yağ içeriği fazla olduğundan çok fazla tüketm...
Kajun Baharat
Kajun Baharat
Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesi sonucunda elde edilir. Fransız ve Hint mutfağı kökenli bir baharattır. Kajun baharatı, ...
Kaju Çerezi
Kaju Çerezi
Kaju çerezi; olarak bilinen kaju bitkisi ilk olarak Brezilya tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Kaju çerezi, kaju bitkisinin meyvesidir. Bu bitkinin meyvesi tuzlanarak ve kavrularak çerez haline getirilmiştir. Kaju çerezi lezzet olarak dünya tarafında...
Kaju Alerjisi
Kaju Alerjisi
Kaju alerjisi; kısaca bağışıklığın alerjenlere vermiş olduğu bir tür tepkidir. Kaju protein açısından çok yüksek ve çok yağlı bir bir fıstık türüdür. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa yüksek ihtimalle ailenizin diğer fertlerinde de bu alerji türünü gir...
Kaju Sosu
Kaju Sosu
Kaju Sosu, kaju fıstığının öğütülmesi ile hazırlanan lezzetli bir sostur. Acı ve tatlı olarak hazırlanabilen sos, değişik baharatlar eklenerek, cips için dip sos olarak ya da et yemeklerinin yanında veya salata sosu olarak da kullanılabilir.Kaju sosu...
Kaju Meyvesi
Kaju Meyvesi
Kaju meyvesi; tropikal bir meyve olan kaju, Brezilya bölgesinde ve Ekvatora yakın olan bölgelerde yetir. Kaju meyvesi çürümeye hemen müsait olduğundan olgunlaşması kısa sürer. Kaju meyvesi, fıstık çeşitlerinin devamı olarak bilinir. Kuru fasulye şekl...
Kaju
Kaju
Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. En fazla bulunduğu yer Ekvator dur.16. Yüzyılda Portekizliler Brezilya da kaju ağacını bulmuştur. Po...

 

Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Kaju Besin Değeri
Kajun Baharat
Kaju Çerezi
Kaju Elması
Kaju Alerjisi
Kaju Sosu
Kaju Meyvesi
Kaju
Kaju Baharatı
Kaju Tohumu
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Cevizi
Kaju Kaç Kalori?
Kaju Fidanı
Kaju Üzümü
Kaju Fıstığı Tohumu
Kaju Protein
Kaju Peyniri
Kaju Ağacı
Kaju Fıstığının Faydaları
Kaju Bitkisi
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı Kalori
Popüler İçerik
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı, son günlerde birçok mutfakta, yemekte karşımıza çıkan yeni bir lezzet. Özellikle tavuk ve patates yemeklerine yakışıyor. Ancak balık ve...
Kaju Tohumu
Kaju Tohumu
Kaju Tohumu, kaju ağacı (Anacardium Occidentale) meyvesinin altında bulunan, böbreğe veya C harfine benzeyen, yenilebilir kabuklu çekirdektir. Bizde...
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Fıstığı Ağacı; Kaju; sakızgiller ağacı familyasından olan tropikal bir iklim bitkisi türüdür. İlk zamanlar Brezilyada yetiştirilen Portekizler ta...
Kaju Cevizi
Kaju Cevizi
Kaju cevizi, Uzak doğu Asya kökenli bir çeşit fıstık olan kaju cevizi yer fıstığından farklı olarak yerde değil ağaçta yetişir. Kaju meyvesinin olgunl...
Kaju Kaç Kalori?
Kaju Kaç Kalori?
Kaju Kaç Kalori, özellikle diyet yapanların ve beslenme sorunu olanların merak ettiği bir sorudur. Kaju fıstığı son yıllarda hızla ülkemizde de mutfak...
Kaju Fidanı
Kaju Fidanı
 Kaju fidanı 16. yy başlarında Portekizliler Brezilya’yı istila ettiklerinde batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır.  ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Kaju
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kaju
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024