Kaju Nasıl Yetişir?
23 Temmuz 2024

Kaju Nasıl Yetişir?

Kaju Nasıl Yetişir

Kaju, sakız ağacıgiller familyasında yer alan bir bitkidir ve özellikle tropik iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Anavatanı Brezilya olan kaju, günümüzde Hindistan ve Afrika bölgelerinden dünya geneline ihraç edilmektedir. Üretildiği yerin bol yağış alması, verimlilik açısından büyük önem taşır. Kaju ağaçları yaklaşık 10-12 metre uzunluğa ulaşabilir.

İklim Koşulları ve Bakımı

Kaju yetiştirmek için sağlıklı bir kaju tohumu, su dolu bir kabın içine konulup ardından toprağa ekilir. Bu bitkinin filizlenmesi genellikle 4-5 gün içerisinde gerçekleşir. Kaju, kuraklığa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen soğuk iklimlere karşı hassastır. Gündüzleri en fazla 30 derece, geceleri ise 20 derece sıcaklıklarda ekimi daha uygundur. Türkiye'de 0 derecenin altına düşen sıcaklıklar görülebildiği için kaju ekimi ve yetiştirilmesi zordur. Ilıman bölgelerde ekimi yapılmışsa, beş yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Kültür ortamında ise iki yaşındayken tohum verebilir. Eğer kaju tohumdan yetiştirilecekse, toprağın sürekli nemli tutulması gerekir. Ancak ekim alanı çok sulak ise haşaratların kovulması için ilaç kullanılmalıdır. Bitki meyve verdiyse ilaç kullanılmamalıdır. Doğada yabani olarak da bulunabilen bu yemiş, yıkanmış toprakta da gelişim gösterebilir.

Kaju Ağacının Özellikleri

Kaju görünüş itibarıyla fıstığa benzer ancak ağaçta yetişmesi ile fıstıktan ayrılır. Olgunlaşmış hali kırmızı renktedir. Renkli bölümün altı ise yemiş olarak tüketilen kısmı oluşturur.

Hasat

Hasat zamanı geldiğinde, kaju meyvesinin iki bölümü birbirinden ayrılır. Bu dönemde eldiven ve koruyucu gözlük kullanılması önerilir. Toplanan kajular, tek tek kırılır ve etrafındaki çeper soyulur. Daha sonra fabrikalarda paketlenir. Kaju tüketilecek hale gelene kadar oldukça zorlu ve uzun bir süreçten geçer. Ayrıca, içerisinde bulunan haşarat kovucu özellikler, bazı fabrikalar tarafından işlenerek haşarat kovucu ilaç haline getirilir.

Kajunun Faydaları

Kaju, yüzyıllar önce de bilinen bir yemiştir ve ateş düşürücü, mide güçlendirici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılmıştır. Hindistan'da reçel ve marmelat yapımında da kullanılır. Bunun yanında yemeklere tat katmak için de eklenir. Meyvenin bilinen birçok faydası vardır:

  • Saç derisini güçlendirir.
  • Tansiyon düşmesi tedavisinde kullanılır.
  • Antioksidan özelliklere sahiptir.
Ancak bu kadar faydalı olmasına rağmen, çok fazla üretimi yapılmamaktadır. Çünkü kajular çok çabuk bozulabildikleri için fazla tercih edilmezler. Yine de yerli halk tarafından tüketimi oldukça fazladır. Ayrıca her iklimde üretilemediği için fiyatı da oldukça yüksektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaju Kaç Kalori?

Kaju Kaç Kalori?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaju Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kaju Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kaju Elması Türleri ve Özellikleri

Kaju Elması Türleri ve Özellikleri

Kaju Fıstığı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaju Fıstığı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaju Baharatı Tarifi ve Malzemeleri

Kaju Baharatı Tarifi ve Malzemeleri

Kaju Fıstığı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kaju Fıstığı Tohumu Türleri ve Özellikleri